Už vás nebaví kupovat si na výlety müsli tyčinky ze supermarketu, které jsou buď plné konzervantů nebo tak malé, že se z nich ani nenajíte? A kolik plastových obalů se zbytečně spotřebuje. O ceně ani nemluvě, pod čtyřicet korun výživnou a zdravou tyčinku neseženete.

Máme pro vás skvělý recept na lahodné müsli tyčinky, které vám pomůžou zahnat hlad a dodat energii při vašich dobrodružných výletech! Vyjdou na méně než polovinu ceny většiny “zdravých“ tyčinek a flapjacků. Porovnání výhod/nevýhod, ceny a množství obalů domácích versus kupovaných tyčinek najdete pod článkem.

müsli tyčinky na cesty

na 20 tyčinek potřebujete:
  • ovesné vločky:  1 – 1,5 hrnku (250-300g)
  • směs ořechů: 1 hrnek (250g)
  • sezamová semínka: 1/2 hrnku
  • sušené brusinky, datle (datlová pasta):  1 hrnek
  • datlový sirup/med: 125ml (polovina lahve)
  • kakao: 3 polévkové lžíce
    *množství surovin je přibližné, můžete přidat víc ořechů nebo vloček

Postup:

Sušené ovoce (používáme jen brusinky,  protože hrozinky nesnášíme :D) a datle namočíme alespoň na hodinu do vody. Použít samozřejmě můžete i sušené meruňky, švestky atd. Namočené ovoce slijeme a v mixéru lehce rozsekáme. Pokud byste nechali velké kusy ovoce a ořechů, tyčinky by se špatně krájely. Na tyčinky lze použít i datlovou pastu, která drží celou směs i po upečení. S pastou nemusíte šetřit!

  • Sušené ovoce můžete nechat ve vodě i přes noc. Nebude pak po upečení gumové, ale krásně šťavnaté.

Polovinu množství ovesných vloček rozmixujeme najemno. Zbytek celých vloček a poté i směs ořechů a sezamových semínek lehce opražíme na pánvi a necháme vychladnout (tyto 3 ingredience pražíme každou zvlášť!). Ořechy po vychladnutí nahrubo rozmixujeme a společně se sezamovými semínky a kakaem dáme do mísy. Přidáme oba díly ovesných vloček. Díky najemno rozmixované první polovině ovesných vloček bude těsto držet lépe pohromadě.

  • Nejraději používáme směs kešu, mandle, lískové a také vlašské ořechy, které nám rostou na zahradě.

Do této směsi přidáme nasekané ovoce a datlový sirup. Následuje naše neoblíbená část – míchání. V mnoha receptech se dočtete, že nejlépe se míchá rukama, ale upřímně – tohle lepivé těsto lze s trochou úsilí dobře promíchat i vařečkou. Je nutné, aby sirup obalil všechny ingredience, nic nesmí zůstat suché. Nebojte se přidat více sirupu nebo medu. Vznikne lepivé těsto (nesype se), které vyklopíte na plech vyložený pečícím papírem. Pěkně těsto rozložte do stejnoměrné vrstvy, dejte pozor, aby na okrajích nebylo těsto tenké – připálilo by se.

tycinky
FÍGL na upravení těsta na plechu: použijte více pečícího papíru, klidně ať přesahuje plech. Volným papírem po stranách těsto pěkně uhlaďte do tvaru obdélníku, kusem dalšího papíru těsto podobně zpracujte seshora. Těsto bude na všech stranách rovnoměrně silné.

Müsli těsto pečte v předehřáté troubě na 180ºC zhruba 20 minut. Jakmile bude mít zlato-hnědou barvu, hned vytáhněte a nechte vychladnout. Je důležité krájet tyčinky těsně před úplným vychladnutím. Pokud byste je krájeli hned po vytažení z trouby, rozsypou se (sirup musí ztuhnout), naopak, když necháte těsto úplně vychladnout, tak se bude lámat.

  • Z jednoho plechu napečete 20 tyčinek.

Tyčinky balíme do látkového ubrousku a do plechové krabice. Jen musíme upozornit, že celá krabice tyčinek se docela pronese (větší hmotnost kvůli ovoci). Na víkendovou túru si proto bereme cca 5-6 tyčinek na osobu. Na snídani stačí 2-3 tyčinky (neplatí pro žrouty :D) + hrnek kafe!

Dobrou chuť!

Máte připomínky nebo vylepšení našeho receptu? Budeme rády, když se o ně podělíte do komentáře!

  • Další tipy na vaření A JÍDLO v přírodě si přečtete v tomto článku.

2 komentáře

  1. Ahoj holky, díky za super inspirativní článek. Já jsem zvyklá si kupovat tyčinky v obchodech, ty z „lepších“ surovin, jenže dražší – přesně jak píšete, 30 Kč jedna. Vlastní jsem nepekla, protože v bytě nemám troubu – což se od září změní. Až poprvé úspěšně napeču, tak se ráda v dalším komentáři pod článkem pochlubím :).

    • Věra Sychrová Reply

      Ahoj, určitě dej vědět, jak se ti tyčinky povedly! Jsme rády, že přibývá lidí, kteří se zajímají o to co jí a není jim zatěžko si něco i vyrobit/uvařit. Jen tak dál! 😀

Write A Comment