Jídlo a spánek. Dvě potřeby, které na cestách nikdy nesmíte opomíjet, jinak budete rozmrzelí, unavení, bez energie a cestu si neužijete. O spaní v divočině už si na našem blogu můžete přečíst, v tomto článku se chceme podělit o své zkušenosti s vařením v přírodě.

I na cestách se můžete dobře najíst a nemusíte se omezovat na promazaný chleba nebo doma připravený řízek. Ten by mimochodem na několikadenní túře určitě neobstál. Pokud, stejně jako my, cestujete především nalehko, určitě budete zvažovat, jaké zásoby a nádobí si naložit do krosny, aby jídlo bylo co nejlehčí a zároveň snadné na přípravu.

Restaurace při cestování navštěvujeme minimálně. Jen když chceme ochutnat nějakou místní specialitu nebo ušetřit čas rychlou polévkou. Většinou jsme ale na místech, kde žádný podnik široko daleko není, takže nám ani nezbývá jiná možnost než si jídlo připravit.

Není problém vychutnat si v divočině výbornou horkou kávu (bez které si start do nového dne nedovedeme představit) nebo si připravit vynikající kuskus se zeleninou. Stačí jen pár jednoduchých kroků.

  • Na konci článku najdete několik našich oblíbených receptů na jídlo na cestách

SKLADNOST

Jednou ze zásadních podmínek pro vaření na cestách je, aby jídlo i nádobí byly co nejlehčí a nejskladnější. Nikdo se nechce tahat s těžkou sadou kempingového nádobí, která navíc v krosně spíš překáží. Materiál, který je lehký, pevný a nepálí, je ideální.

My jsme si oblíbily kombinaci malého vařiče, hliníkového ešusu a lehkých odolných plastových příborů Light My Fire – lžíce, vidlička a nůž v jednom. Na cestách také používáme skladný pohárek od stejné firmy.

Jaké potraviny vybrat na cesty? Nejlepší jsou lehké sušené, které po zalití vodou zvětší objem a dobře vás zasytí. Na snídani třeba ovesná kaše v kombinaci s chia semínky a na večeři kuskus. Přes den můžete doplňovat energii vlastnoručně vyrobenými müsli tyčinkami anebo sušeným ovocem.

  • TIP! Sušička potravin je pro cestovatele skvělý vánoční dárek

Bez soli a koření nedáme ani ránu! Vždycky s sebou bereme trojici sůl, provensálské koření a kari. Tím dochutíme cokoliv. Ale hodí se i koření na grilování, sušený česnek nebo americké brambory. Stejně dobře jako koření jídlo ochutí sušená rajčata. Nezapomeňte na lahvičku s olivovým olejem!

Osvědčil se nám také Nutberg. Čistě přírodní jídlo ve formě výživného oříškového nápoje (obsahuje například mandle, chia, kokos, banán, kávu, skořici, ořechy.. samé dobré věci 🙂 ). Je skladný, dobře zasytí a snadno se připravuje. Stačí jenom zalít vodou a dobře protřepat/promíchat.

Vybrat si můžete ze tří příchutí – klasik, kakao a banán. My jsme si nejvíc oblíbily kakaový Nutberg, do kterého si na cestách přidáváme ještě natrhané maliny a borůvky. Nutberg využíváme také k vaření. Stačí ho promíchat s trochou mouky a máme výživnou oříškovou mouku, ze které lze připravit třeba lívance.

VODA

Nejtěžší položkou v naší krosně vždy bývají lahve s pitnou vodou. Nejenom kvůli pití, ale i k vaření jídla nebo kávy. Největší radost proto vždycky máme, když najdeme studánku. Kvůli tomu s sebou nosíme skladnou lahev na vodu, která se dá prázdná složit a strčit do postranní kapsy krosny.

K vyhledávání studánek s pitnou vodou využíváme e-studánky. Pokud nenajdete čistou studánku, je možnost vodu přefiltrovat.

  • Tip! hrnek nebo ešus zavěste na popruhy a poutka na krosně, aby v batohu nepřekážel

RYCHLOST

Kdo by se chtěl v přírodě zdržovat hodinovou přípravou večeře? My tedy ne. Několikrát jsme si v ešusu vařily například rýži, ale je to velmi zdlouhavé. I těstoviny se vaří celkem dlouho. Zbytečně se spotřebuje velké množství vody a plynu. Ale občas si je bereme s sebou když víme, že nemusíme tolik šetřit. Dají se koupit těstoviny, které se vaří 3-4 minuty. V případě kuskusu ho stačí jenom okořenit, zalít horkou vodou, pár minut počkat až nabobtná a je hotovo.

Na snídani jsme si oblíbily ovesnou kaši. Ovesné vločky zalijete vodou, dochutíte a můžete hodovat. Neexistuje lepší snídaně než kaše ozdobená čerstvými borůvkami, malinami a jahodami přímo z lesa. Když prší nebo se potřebujeme rychle sbalit a na chystání jídla není čas, máme k snídani již zmíněný Nutberg.

BEZPEČNOST

Vaření v přírodě musí být nejenom rychlé a efektivní, ale především bezpečné pro okolí. Jakákoliv manipulace s ohněm v přírodě je nebezpečná. Příkladem může být případ z Mariiny vyhlídky v Národním parku České Švýcarsko. V roce 2005 tam lehla popelem pozorovatelna a část lesa.

české švýcarsko

Pravidla jsou jednoduchá a známá, ale přesto je připomeneme. Pokud rozděláváte oheň, dostatečně ho zabezpečte proti rozšíření a mějte ho celou dobu pod dohledem a nakonec dokonale uhaste. V případě, že si jídlo připravujete na vařiči, nepokládejte ho na hořlavý povrch (například suché listí nebo jehličí), ale na rovný a nehořlavý povrch, například velký plochý kámen. A pochopitelně všechny odpadky si vezměte z přírody s sebou.

POTRAVINY V PŘÍRODĚ

Došly vám zásoby? I to už se nám párkrát stalo. Nikdy jsme ale v přírodě nehladověly. Stačí se jenom rozhlédnout a uvidíte, že něco dobrého k snědku brzy najdete. V lese je to jednoduché. Lesní plody (například lesy v okolí Adršpachu se jen modrají borůvkami) nebo houby se hodí vždycky. Na jaře můžete nasbírat přírodní dar medvědí česnek! V blízkosti civilizace narazíte na jabloně, švestky a další ovocné stromy.

Co se dá jíst v případě krize: Pokud máte dobrodružnou duši a chcete si prožít pár dní v přírodě bez zásob, rozhlédnete se po následujících potravinách.

STROMY

Semena v borových šiškách jsou bohatá na tuk a proteiny. Čerstvé smrkové jehličí svařte na čaj, má vysoký obsah vitamínu C. Nasbírejte si zralé bukvice a vyloupejte z nich semínka. Jsou plná zdravého oleje, který vám dodá energii. Vzpomínáte si na malou Trishu z knihy Stephena Kinga Holčička, která měla ráda Toma Gordona? Nezemřela hlady, protože jedla bukvice a nasbírala si je do zásoby.

BYLINKY

Jedlých bylin je nepřeberné množství, stačí pouze naučit se je rozeznávat.
Salát si můžete připravit z polníčku, pampelišek, bršlice kozí nohy a kokošky pastuší tobolky.
Čaj z mateřídoušky, třezalky, máty, heřmánku, jitrocelu, řebříčku, ostružiníku nebo jahodníku. Na podzim si uvařte výborný a zdravý šípkový čaj!
Snídani dochutíte borůvkami, brusinkami, jahodami či ostružinami.
Pesto na těstoviny nebo kuskus vyrobíte z medvědího česneku.

Podívejte se, co se dá jíst zdarma na Tenerife! Je toho mnohem více než byste čekali.

masožravci vs. vegetariáni

Určitě hledáte odstavec s receptem na pečené maso v alobalu nebo jak schraňujeme buřty, aby se nezkazily. O mase tu nepadne moc vět.  Jedna z nás je úplný vegetarián, takže na cestách (kromě chvílí, kdy se potřebujeme zahřát horkým vývarem, a ten si stejně dáváme v restauraci) maso nejíme. Ale abyste nepřišli zkrátka, nějaké tipy přece jen máme.

V prvních dnech výletu určitě není k zahození paštika. Samozřejmě k ní existuje i vegetariánská verze Patifu, kterou si často na výpravy bereme s sebou. Sušené maso jsme nezkoušely. Další kategorií jsou hotová jídla, která jen ohřejete, maximálně dolijete vodou a jsou hned hotová. Například speciální outdoorové jídlo Adventure menu. Chuťově nejsou vůbec špatná, jsou bezlepková a jedna porce podle nás bohatě stačí pro dva lidi. Jediné mínus je váha balíčku. Do hor by se nám s tím nechtělo tahat, i když člověk ušetří zase na vodě. Jen s sebou ponese další odpadky ve formě obalů.

kafe kafe kafe

Není rána na cestách, kdy bychom si neuvařily hrnek kávy. I kdyby trakaře padaly, kafe musí být. Jak se neustále snažíme snižovat váhu svých krosen, nemůžeme s sebou tahat mlýnek, handpresso, cafflano nebo podobné vychytávky k přípravě kávy.  Teď doufáme, že nás nebudou číst coffee nazis, ale kávu bereme s sebou již namletou a vaříme ji po tureckém způsobu. Třikrát převařit a pak přelít do hrnků. Kdo má rád mléko, doporučujeme s sebou vzít krabičku se sušeným mlékem nebo jesenku (ale opět – obal od jesenky je zbytečný budoucí odpadek).


Recepty na jídlo na cestách

Ovesná kaše s lesním ovocem

  • ovesné vločky
  • chia semínka
  • ořechy
  • kondenzované mléko/sušené mléko
  • voda
  • lesní ovoce/čokoláda

Ovesné vločky a chia semínka zalijte vlažnou/studenou vodou a nechte odstát. Na vařiči přidejte do vloček kondenzované mléko a za stálého míchání vařte, dokud kaše nezhoustne. Ozdobte lesním ovocem nebo čokoládou.

  • TIP! Kdo rád slanou snídani, může si připravit kaši naslano. Stačí do ovesných vloček přidat sůl, tymián, česnek, olivový olej a strouhaný parmazán.

Bylinný čaj

  • Mateřídouška, mladé výhonky smrku, třezalka, máta, heřmánek, řebříček, ostružiník, jahodník
  • voda

Vodu přiveďte k varu. Byliny vhoďte do vody, chvíli povařte a poté dejte pryč z plamene. Nejlepší čaj je s velkou dávkou mateřídoušky!

  • TIP! Pokud nechcete mít místo čaje čarodějný odvar, nepřidávejte příliš mnoho řebříčku, třezalky nebo jitrocele. čaj by měl potom svíravou chuť. přidejte více sladkých listů ostružiníku a jahodníku.

Kuskus se zeleninou a sojovým masem

  • kuskus
  • sojové nudličky
  • kari, provensálské koření
  • zelenina v konzervě/čerstvá zelenina
  • olivový olej
  • voda

Do vařící vody nasypejte kari koření a sojové nudličky. Horkou vodu z hotových nudliček použijte k zalití kuskusu a nechte několik minut odstát, až změkne a nabobtná. V ešusu na oleji orestujte zeleninu s provensálským kořením, přidejte sojové maso a kuskus a pořádně zamíchejte, případně podle chuti dosolte.

  • TIP! sojové maso od firmy bonavita je na cesty úplně stvořené. Je lehké a po uvaření a po správném okořenění chutná výborně!

těstoviny s rajčaty

  • těstoviny
  • rajčata čerstvá/rajčata loupaná v konzervě
  • sušená rajčata
  • cizrna
  • provensálské koření/bazalka, kari
  • olivový olej
  • voda

Těstoviny uvařte v osolené vodě, posypte bazalkou a zalijte olivovým olejem. V ešusu opražte cizrnu na kari. Cizrnu vždy kupujeme v konzervě, protože suchá se musí minimálně den namáčet. Většinou ji sníme hned první den, takže se s konzervou zbytečně netaháme. Orestujte na drobno nakrájená rajčata (nebo ohřejte rajčata z konzervy) s provensálským kořením. Přidejte sušená rajčata. Ta bývají často dost slaná, takže pozor na přesolení. Uvařené těstoviny smíchejte s rajčatovou omáčkou, přidejte cizrnu a můžete podávat 🙂

  • TIP! K těstovinám se hodí červené víno! Pokud jste v lokalitě, kde ho pěstují, určitě si nějakou tu lahev sežeňte.

Dobrou chuť!

Write A Comment